Chitila deschide o școală la standarde europene

„Școala aceasta este vis” a declarat doamna director, Ștefania Duminică

De 1 Iunie 2023, când România sărbătorește Ziua Copilului, orașul Chitila a fost în plină sărbătoare, inaugurând cu mare fast cea mai modernă și mai mare școala la standarde europene din județul Ilfov.

Întinsă pe o suprafață de peste 1500 mp, cu o capacitate de peste 160 elevi și 24 săli de clasă, școala primară și gimnazială de pe Strada Troiței nr. 59 din Chitila promite să devină un reper major al județului Ilfov.

Sala de sport este amenajată cu materiale moderne și are o capacitate de 100 persoane și 830 mp, în prelungirea acesteia adaugandu-se un teren de sport în aer liber. Locația va fi gazda multor competiții sportive intrașcolare de handbal, volei sau baschet, la nivel local, județean și chiar național.

Această promițătoare școala construită, în mare parte, cu fonduri europene, mai pune la dispoziția copiilor chitileni: o bibliotecă spațioasă, o sală de mese de 150 persoane, 4 laboratoare, un cabinet medical, 25 locuri de parcare, teren de joacă din tartan și spații verzi în curtea școlii.

În cadrul ceremoniei de inaugurare, la care au fost prezenți, alături de autoritățile locale și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar și ai Ministerului Educației, sute de părinți și copii au participat la tururi ghidate în noile clădiri și s-au bucurat de spațiul de joacă și de parcul aflat în vecinătatea școlii.

Primarul Chitilei, Emilian Oprea, a precizat cu acest prilej că edificiul a fost realizat pentru ca elevii să nu mai fie nevoiți să învețe în două schimbruri. Pe locul unde s-a aflat un islaz comunal, în 2020 au început lucrările de construcție, costul total fiind de aproximativ 7 milioane de euro, din care peste 4 milioane de euro au fost reprezentați de o finanțare a Uniunii Europene. „Ne asumăm responsabilitatea de a gestiona și întreține această școală într-un mod eficient și durabil, astfel încât toți copiii noștri să beneficieze de educație de calitate și să fie încurajați să-și descopere adevăratul potențial. Am încredere că noua școală va consolida prestigiul educațional al Chitilei, va aduce beneficii pe termen lung comunității noastre și va contribui la puterea exemplului pentru alte comunități”, a precizat primarul Emilian Oprea la inaugurarea școlii.

La rândul său, viceprimarul Costel Andrei i-a salutat pe copiii prezenți, le-a mulțumit tuturor celor care au contribuit la realizarea proiectului și la ridicarea edificiului și i-a invitat pe toți participanții la eveniment să viziteze școala și impresionanta sală de sport.

Printre cei care au mai luat cuvântul în cadrul evenimentului s-au mai numărat prof. Adriana Stoica, Inspector Școlar General ISJ Ilfov, Hubert Thuma, Președintele Conisliului Județean Ilfov, Daniel Gheorghe, Deputat PNL și secretar al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din cadrul Parlamentului României și George Tuță, Deputat PNL, inițiatorul proiectului educațional „Ora de știut”.

La rândul său, doamna director Ștefania Duminică, respectată în urbe atât datorită funcției de director la prima școala înființată în Chitila, dar mai ales datorită experienței și abilităților sale de profesor, educator, pedagog și, nu în ultimul rând, mamă, a precizat:

„Școala aceasta este vis. A fost construită în acest cartier nou, cartierul de tineri, și face parte dintr-o strategie a Primăriei, la care se lucrează de câțiva ani. În această zonă sunt multe case noi și cartiere rezidențiale, prin urmare și necesitatea de noi unități de învățământ a crescut. Vom avea 24 de clase la școala nouă, prin urmare aproximativ 40 de profesori. Ce putem remarca, și e firesc să fie așa, este o creștere a cererii la clasele pregătitoare, unde am adus în ultimii ani câte 2-3 posturi în plus față de anii anteriori. Accesul este ușor către școala cea nouă, pentru că în acest moment Chitila este un oraș complet sistematizat. Avem infrastructura asigurată pe toate zonele: drumuri de acces asfaltate, apă curentă, canalizare, curent electric, gaze, spații verzi amenajate, Chitila este chiar frumoasă” a încheiat doamna director Ștefania Duminică.

Stefania Duminica, director școala Chitila

Ceremonia de inaugurare a școlii-unicat în Ilfov a continuat cu un program de distracție pentru copii, părinți și bunici, oferit de Primăria Chitila în Parcul Tineretului, deschis și el, de curând, în apropierea noii școli.

Mascote, magicieni, facepainting, muzica și jocurile au condimentat cum se cuvine ziua de 1 Iunie 2023, Ziua Copilului.

Școala primară și gimnazială „Ion Vișoiu” Chitila